De ce ar trebui să păstrezi distanțarea socială până în anul 2022: studiul care-ți dă fiori

de: Ciprian Ioana
17 04. 2020

Distanțarea socială e principala regulă pe care o transmit autoritățile din toată lumea la acest moment și care trebuie respectată. Numai că această regulă s-ar putea aplica pentru mai multă vreme decât ai crede.

Pandemia de coronavirus a schimbat regulile comportamentale în multe colțuri ale lumii. Printre țările puternic afectate se numără Statele Unite ale Americii, dar și multe state din Europa. Distanțarea socială e principala regulă de respectat în această perioadă.

Astfel, e bine să eviți pe cât posibil aglomerația și interacțiunea cu multe persoane. Și nimeni nu știe cât va dura acest lucru. Cercetătorii de la Harvard vin cu un scenariu sumbru. Aceste reguli ar putea fi ridicate, cel puțin în Statele Unite, abia în 2022.

Adică peste doi ani de acum încolo.

Distanțare socială până în 2022

E un scenariu sumbru, într-adevăr, dar autorii studiului își bazează opinia pe câteva lucruri concrete. Și, mai ales, au pornit de la scenariul în care niciun vaccin nu va fi aprobat și folosit la scară largă până la acel moment.

Peste ocean, Donald Trump e optimist și speră că lucrurile vor reveni total la normal în această vară. Dar cercetătorii de la Harvard îl contrazic.

„Distanțarea poate fi necesară chiar și în 2022, cu excepția situației în care capacitatea de îngrijire a cazurilor critice e crescută substanțial sau dacă apare un tratament sau un vaccin între timp. Chiar și în cazul unei eliminări aparente, supravegherea SARS-CoV-2 ar trebui menținută, deoarece putem vorbi de o reapariție a cazurilor în 2024”, notează cercetătorii.

Cercetătorii atrag atenția și că o relaxare prea bruscă a restricțiilor ar putea duce, de fapt, la o nouă explozie a cazurilor. Și asta ar fi o situație nedorită, în care sistemul medical poate colapsa.

Așadar, cercetătorii recomandă ca această pandemie să nu fie declarată încheiat decât după câțiva ani buni, când se va observa că, într-adevăr, măsurile luate și-au atins scopul, există tratamente și nu mai există niciun risc de apariție a noului tip de virus. Mai ales că încă nu s-a dovedit 100% că, odată vindecați, oamenii care au avut virusul nu se mai pot infecta.